Czym jest próchnica?

Próchnica zębów to zakaźna choroba tkanek zęba, spowodowana działaniem bakterii próchnicotwórczych, która skutkuje utratą minerałów i rozpadem tkanki zęba.

Próchnica to choroba zakaźna, ponieważ przez pocałunek, oblizywanie smocza niemowlęcego, korzystanie z jednych sztućców lub inne czynności wymieniamy się bakteriami z jamy ustnej.

 

Jak powstaje próchnica?

Próchnica jest chorobą wieloczynnikową. Aby do niej doszło musi jednocześnie współistnieć ze sobą kilka czynników. Są to:

  1.  Bakterie próchnicotwórcze;
  2. Tkanki zęba;
  3. Węglowodany- dostarczane w diecie;
  4. Czas.

Resztki jedzenia pozostawione po posiłku na powierzchniach Twoich zębów są źródłem pożywienia dla mikroorganizmów próchnicotwórczych.  W wyniku swojej działalności  bakterie wytwarzają produkty przemiany materii, które zmieniają pH w jamie ustnej na kwaśne. Zmiana środowiska na kwaśne powoduje utratę minerałów z zęba. Im dłużej bakterie mają kontakt z resztkami jedzenia oraz z zębem, tym bardziej narażamy się na chorobę jaką jest próchnica.

 

Dieta i nawyki higieniczne a próchnica.

Próchnica zębów jest ściśle związana z trybem życia, rodzajem odżywiania się, nawykami higienicznymi oraz innymi jednostkami chorobowymi.

Osoby, które lubią słodkie przekąski, spożywają dużą ilość słodzonych lub  gazowanych napojów, długo delektują się jednym posiłkiem (np. sączenie słodzonej herbaty/kawy przez godziny), cały czas dostarczają bakterią energię do rozwoju. Dlatego dieta ma duży wpływ na problem z próchnicą.

Higiena jamy ustnej odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu próchnicy. Do tego potrzebne są odpowiednio i bezpiecznie dobrane akcesoria oraz metody w walce z płytką bakteryjną.  Nieodpowiednio dobrane akcesoria do codziennej higieny jamy ustnej (np. pasta, szczoteczka do zębów) lub nieodpowiedni sposób ich użytkowania mają wpływ na powstawanie próchnicy.

 Aby ustrzec się próchnicy należy regularnie odwiedzać gabinet profilaktyki jamy ustnej. Higienistka stomatologiczna podczas wizyty dobierze odpowiednie metody indywidualnie do Twoich potrzeb, abyś w świadomy i skuteczny sposób mógł zapobiegać próchnicy.
 

Czy choroby ogólnoustrojowe mają wpływ na powstanie próchnicy?

Na rozwój próchnicy mają wpływ choroby ogólnoustrojowe, których przebieg oraz przyjmowane lekarstwa podczas leczenia zmieniają warunki w jamie ustnej, m.in.:

  • cukrzyca i inne choroby metabolityczne,
  • astma oraz inne choroby układu oddechowego,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego;
  •  choroby autoimmunologicze,
  • niepełnosprawność fizyczne,
  • niepełnosprawność umysłowa,
  • depresja,
  • bulimia,
  •  osoby po przeszczepach narządów,
  •  osoby w trakcie oraz po terapii nowotworowej,
Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka próchnicy, lub już zauważyłeś pierwsze zmiany w jamie ustnej? Powinieneś niezwłocznie pojawić się w Gabinecie Stomatologicznym lub w Gabinecie Profilaktyki Chorób Jamy Ustnej.
 
 

Jakie są skutki zlekceważenia i nieleczenia próchnicy?

Nieleczona próchnica może prowadzić do infekcji bakteryjnej nerwów oraz naczyń krwionośnych wewnątrz zęba, czego skutkiem jest obumarcie zęba lub jego utrata. Bakterie próchnicy, przy niedostatecznej higienie jamy ustnej, potrafią również zniszczyć prace protetyczne takie jak korony, mosty.

Bakterie z ubytku mogą przedostać się do krwiobiegu i dotrzeć do każdego miejsca w ciele człowieka, powodując infekcje (np. Infekcje gardła, zapalenie mózgu, sepsę), powikłania chorób ogólnoustrojowych (cukrzyca, choroby układu krążenia, bóle stawów), oraz powikłania u kobiet w ciąży.

 

Jeśli masz pytanie, lub chcesz umówić się do gabinetu profilaktyki, kliknij tutaj:

Źródła:

  • dr Alina Gębska, Uzyskiwanie wczesnych postaci próchnicy szkliwa zębów ludzkich metodami in vitro. Rozprawa doktorska na stopień doktora nauk medycznych, Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej Katedry Mikrobiologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego,  Gdańsk, 2009

 

  • Anna Turska-Szybka, Justyna Grudziąż-Sękowska, Dorota Olczak-Kowalczyk, Early childhood caries risk factors and individual assessment of risk level according to CAMBRA, “© Borgis – Nowa Stomatologia” 3/2011, s. 119-127

 

Próchnica zębów

Aleksandra


Aleksandra Twierkowska - dyplomowana higienistka stomatologiczna, trener profilaktyki jamy ustnej, ambasadorka Klubu Higienistek na rejon Wielkopolski. Zawodowo realizuje się prowadząc gabinet profilaktyki jamy ustnej w jednym z poznańskich gabinetów stomatologicznych. Prowadziła wykłady z zakresu m. in.: diety w kontekście zdrowia jamy ustnej. Autorka bloga skierowanego do pacjentów, promującego profilaktykę jamy ustnej, gdzie zamieszcza artykuły poparte publikacjami naukowymi: www.usmiechbeztajemnic.pl. Prywatnie jest miłośniczka kotów. W ramach hobby wykonuje portrety ołówkiem, lubi kontakt z przyrodą.


Post navigation


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *