Jama ustna tętni życiem.

Pierwsze przesłanki o istnieniu bakterii w jamie ustnej pochodzą z 1683r.  Autorem owych publikacji jest Antoni van Leeuwenhoek– twórca pierwszych mikroskopów. Precyzyjnymi badaniami na temat mikrobioty jamy ustnej zajął się w 1890 r. Dayton Miller. Właśnie ten mikrobiolog dowiódł, że bakterie bytujące w jamie ustnej mają bezpośredni związek z powstawaniem stanów zapalnych dziąseł i przyzębia.  Z ekologicznego punktu widzenia jama ustna to otwarty ekosystem, unikalne środowisko w organizmie człowieka, w którym można spotkać blisko 500 gatunków drobnoustrojów. 

Czym jest płytka bakteryjna?

Płytka bakteryjna jest koloru kremowego, dlatego trudną jest dostrzec ją gołym okiem.  Dla wprawionej higienistki stomatologicznej nie stanowi to problemu. Aby pokazać pacjentowi co zalega na powierzchniach jego zębów używamy specjalnych odczynników stomatologicznych, które ją uwidaczniają. 

Zatem czym jest ten niewidzialny, tajemniczy twór? Płytka nazębna, zwana płytką bakteryjną, to nalot na powierzchniach zębów, który składa się z wielu czynników: żywych i martwych bakterii, produktów wytwarzanych przez bakterie, składników pochodzących ze śliny oraz resztek jedzenia.  

Jaki wpływ na zęby i dziąsła ma płytka nazębna?

Już w 1890r. mikrobiolog Dayton Miller dowiódł, że bakterie płytki nazębnej mają bezpośredni wpływ na powstawanie chorób w jamie ustnej. Produkty przemiany materii tych mikroorganizmów wywołują stany zapalne dziąseł, które nieleczone prowadzą do paradontozy co może skutkować utratą zębów.  Bakterie szczepu Streptococcus mutans czy też Streptococcus sobrinus w trakcie cyklu swojego życia wytważają kwasy, które degenerują szkliwo, powodując próchnicę zębów.

Bakterie w jamie ustnej a kondycja całego organizmu.

Zaostrzone objawy reumatoidalnego zapalenia stawów? Choroba wieńcowa, zawał mięśnia sercowego? Nasilenie przewlekłej obturacyjnej choroby płuc? Nieustabilizowany poziom cukru w cukrzycy? Na te  i inne jednostki chorobowe, oraz ich nasilenie, mają wpływ bakterie znajdujące się w jamie ustnej.

Najnowsze badania naukowe opublikowane w magazynie naukowym NewScientist ukazują powiązania między bakterią Porphyromonas gingivalis odpowiedzialną za zapalenia dziąseł i przyzębia a chorobą Alzheimera! Właśnie te bakterie znaleziono w tkankach mózgu objętych tą chorobą.

Lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka w artykule z roku 2018 alarmowali o konsekwencji nieleczonej próchnicy u kilku małych pacjentów. W wyniku stanu zapalnego i nieleczonej próchnicy dzieci cierpiały na zapalenie mózgu oraz udar niedokrwisty.

Jak potwierdzają lata badań, liczne publikacje naukowe, nasze ciało to jedna całość, naczynia połączone. Bakterie zasiedlające jamę ustną mają wpływ na kondycje zębów i dziąseł, ale i całego organizmu. Aby trzymać bakterie w ryzach należy regularnie, nie rzadziej niż co 6 miesięcy odwiedzać gabinet profilaktyki jamy ustnej, gdzie wykwalifikowany personel dobierze metody odpowiednie dla indywidualnego pacjenta. 

Trzymaj biofilm w ryzach-jak zapobiec rozwojowi płytki nazębnej?

Na skład i wzrost płytki nazębnej mają wpływ takie czynniki jak:

  • dieta,
  • częstotliwość spożywania posiłków,
  • osobniczy skład śliny,
  • domowe zabiegi higieniczne przeprowadzane w obrębie jamy ustnej,
  • profesjonalne zabiegi higieniczne przeprowadzane w obrębie jamy ustnej.

Jeśli Twoja dieta jest uboga w węglowodany, nie spożywasz często posiłków, po każdym posiłku oczyszczasz jamę ustną według wskazówek higienistki stomatologicznej, którą odwiedzasz regularnie co najmniej raz na pół roku- nie powinieneś się martwić. W razie pojawiających się pierwszych symptomów choroby wywołanej przez biofilm, higienistka może szybko zareagować abyś uniknął powikłań.

Jeśli lubisz słodycze lub chipsy, lub godzinami, godzinami delektujesz się słodzoną herbatą nie przykładając wagi do pielęgnacji zębów,  stale dokarmiając Twój biofilm w jamie ustnej a na dodatek zapomniałeś jak wygląda Twoja zaufana higienistka stomatologiczna- możesz mieć powody do obaw. W takim przypadku bezzwłocznie sięgnij po telefon i umów się do swojego zaufanego gabinetu stomatologicznego na wizytę z higienistką stomatologiczną.

 

 

Jeśli masz pytanie, lub chcesz umówić się do gabinetu profilaktyki, kliknij tutaj:

Źródła:

  • Periodontologia kliniczna cz 1., pod redakcją Marii Wierzbickiej, Warszawa, Sanmedia sp. z o. o., 1992, ISBN 83-85499-03-2

  • dr Alina Gębska, Uzyskiwanie wczesnych postaci próchnicy szkliwa zębów ludzkich metodami in vitro. Rozprawa doktorska na stopień doktora nauk medycznych, Zakład Mikrobiologii Jamy Ustnej Katedry Mikrobiologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego,  Gdańsk, 2009

  •  Debora MacKenzie, We may finally know what causes Alzheimer’s – and how to stop it, “NewScientist”, 2019

  • Zapalenie mózgu i udar konsekwencją nieleczonych zębów. Epidemia próchnicy  u dzieci, “PolsatNews.pl”, 22.03.2018

Mikroorganizmy w Twojej jamie ustnej

Aleksandra


Aleksandra Twierkowska - dyplomowana higienistka stomatologiczna, trener profilaktyki jamy ustnej, ambasadorka Klubu Higienistek na rejon Wielkopolski. Zawodowo realizuje się prowadząc gabinet profilaktyki jamy ustnej w jednym z poznańskich gabinetów stomatologicznych. Prowadziła wykłady z zakresu m. in.: diety w kontekście zdrowia jamy ustnej. Autorka bloga skierowanego do pacjentów, promującego profilaktykę jamy ustnej, gdzie zamieszcza artykuły poparte publikacjami naukowymi: www.usmiechbeztajemnic.pl. Prywatnie jest miłośniczka kotów. W ramach hobby wykonuje portrety ołówkiem, lubi kontakt z przyrodą.


Post navigation


One thought on “Mikroorganizmy w Twojej jamie ustnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *