Mleko a napój roślinny.

Na wstępie należy rozważyć jaki produkt możemy nazywać mlekiem. Mleko to przede wszystkim produkt pochodzenia zwierzęcego. Jako produkt spożywczy najbardziej popularne jest mleko krowie, chociaż w ostatnich latach popularność zyskuje mleko pozyskiwane od innych ssaków, np. mleko kozie.

Często produkty pochodzenia roślinnego niepoprawnie nazywane są mlekiem, dla przykładu: “mleko migdałowe”, “mleko kokosowe”. Wobec tych wyrobów poprawne nazewnictwo to “napój migdałowy”, “napój sojowy” itd.

Co kryje się w mleku?

Mleko pochodzenia zwierzęcego bogate jest w łatwo przyswajalny wapń oraz w witaminę D. Te mikroelementy wykorzystywane są przez organizm człowieka jako budulec kości oraz zębów, stąd warto wzbogacać codzienną dietę o mleko oraz jego przetwory.

Mleko oraz produkty mleczne zawierają liczne szczepy bakterii probiotycznych, które mają pozytywny wpływ na mikrobiom przewodu pokarmowego, jak i samej jamy ustnej. 

Czy warto zaprzyjaźnić się z mlekiem?

Liczne badania dowodzą, że szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG wykazują silne działanie antagonistyczne względem bakterii próchnicotwórczych. U dzieci spożywających regularnie mleko zawierające bakterie L. rhamnosus ryzyko wystąpienia próchnicy jest  znacznie mniejsze. Takie samo działanie przeciwpróchnicze można uzyskać przez spożywanie produktów mlecznych zaszczepionych pałeczką Lactobacillus reutersi. Poziom kolonii bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy ulega zmniejszeniu nawet o 20%. Produkty probiotyczne zmniejszają również ryzyko wystąpienia w jamie ustnej kandydozy, czyli grzybicy.

Na co zwracać uwagę przy wyborze produktu?

Sięgając na półkę sklepową przy wyborze produktu spożywczego statystyczny konsument kieruje się opakowaniem. Warto jednak spojrzeć na etykietę produktu. Pięknie opakowane jogurty, kefiry, napoje mleczne kuszą swoją kolorową i słodką zawartością. Pamiętajmy jednak, że cukier dodawany sztucznie do żywności to dobra pożywka dla bakterii próchnicotwórczych!  Dodatkowy cukier jest całkowicie zbędny, ponieważ mleko zawiera już cukier: laktozę. Dodatki cukru znajdziemy między innymi w formie: glukozy, syropu glukozowo-fruktozowego oraz wsadów owocowych zagęszczanych cukrem.

Aby nie wpaść w cukrową pułapkę trzymaj się kilku reguł:

  • kupuj mleko, jogurty, kefiry i inne przetwory mleczne bez dodatków smakowych oraz bez wsadów owocowych;
  • aby osłodzić nieco żywność wybierz swoje ulubione owoce i dodaj je do posiłku. Owoce oprócz swojej słodyczy zawierają również witaminy;
  • Sprawdź na etykiecie produktu, czy zawiera probiotyczne bakterie o działaniu przeciwpróchniczym: L. rhamnosus, L. reutersi;
  • Spożywaj produkty mleczne regularnie, ponieważ kolonizacja bakterii probiotycznych trwa przeciętnie około dwóch tygodni.

Alternatywa dla mleka...

Dla osób, które z przyczyn medycznych lub wyznaniowych nie mogą spożywać przetworów mlecznych i żywności pochodzenia zwierzęcego istnieje alternatywa dla diety probiotycznej.

Na rynku dostępne są środki farmaceutyczne w formie tabletek do ssania lub gum do żucia, które zawierają w swoim składzie bakterie probiotyczne wpływające na obniżenie liczby bakterii próchnicotwórczych S. mutans. Jednym z takich produktów dostępnych na polskim rynku jest Salistat SGL03.

Źródła:

  • “Periodontologia, teksty wybrane” Red. nauk. Beata Wierucka-Młynarczyk. Katowice, 2018. ISBN 978-83-65883-03-2
 
  • “Mikrobiologia dla stomatologów”, wyd. 2, Lakshman Samaranayake. Red. wyd. 2 polskiego: G. Młynarczyk, E. Swoboda-Kopeć. Wrocław: Elsevier Urban & Partner, 2012. ISBN 978-83-7609-798-5
Pij mleko!

Aleksandra


Aleksandra Twierkowska - dyplomowana higienistka stomatologiczna, trener profilaktyki jamy ustnej, ambasadorka Klubu Higienistek na rejon Wielkopolski. Zawodowo realizuje się prowadząc gabinet profilaktyki jamy ustnej w jednym z poznańskich gabinetów stomatologicznych. Prowadziła wykłady z zakresu m. in.: diety w kontekście zdrowia jamy ustnej. Autorka bloga skierowanego do pacjentów, promującego profilaktykę jamy ustnej, gdzie zamieszcza artykuły poparte publikacjami naukowymi: www.usmiechbeztajemnic.pl. Prywatnie jest miłośniczka kotów. W ramach hobby wykonuje portrety ołówkiem, lubi kontakt z przyrodą.


Post navigation


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *